Redaktor Naczelny
Moderator
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 373
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 14:03, 15 Sie 2005 Temat postu: KWIATOWE GALARETKI |
|
|
Taką prostą i efektowną dekorację stołu można wykonać samodzielnie. Wystarczy zalać kwiaty roztworem żelatyny, w chwili gdy galaretka tężeje. Zatopione w żelatynie kwiaty pięknie prezentują się w szklanych naczyniach. Można je również umieścić w ceramicznych miseczkach i wtedy zastygłą masę wykładamy na talerzyk (po uprzednim ogrzaniu ścianek naczynia w gorącej wodzie).
Czy kwiaty można zjeść?
Tak, niektóre. Płatki róż, goździków, fiołków pachnących, bratków i akacji mają słodkawy smak. Nagietki, chryzantemy i nasturcje smakują bardziej pikantnie. Do potraw można tez dodawać kwiaty chabrów i lawendy. Zielonych części kwiatów raczej nie jemy. Ważne, żeby rośliny były czyste, nie spryskane preparatami chemicznymi. Najlepiej zebrać je z własnego ogródka. Kwiaty kupione w kwiaciarni oraz te należące do gatunków niejadalnych można stosować jedynie jako oryginalną dekorację stołu, naczyń szklanych, świeczników, itp.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Redaktor Naczelny dnia Nie 1:22, 03 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|